Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün limeçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak stabil, esnek ve sessiz bir gestaltda olmalı, yalabık bir aromaya ve prezantabl yanmayı sağlayacak yanıcı özelliğe mevla olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pürus” (saf ak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 yılındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey erdemli miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yeğin purolar olarak nitelendirilseler de birçok spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en uyanıklık etmesi gerekilen şey hakikat bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer hakikat bir nemde değil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız keyif yada tatlılık maalesef kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. tam muhafaza ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve bağırsakime hazır yönelmek bağırsakindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dem ülküsel gönen değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro gönen değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri ortada bağırsakilen bir puro ülküsel gönen değerlerinde bağırsakiliyor kabul edilebilir. Kimine için %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasta bu gönen değerleri de kimisine için oldukça normal ve bağırsakilebilir en ilahî değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken özge bir şahıs bu gönen değerinin puroya efsus edilen bir porte bulunduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk gönen ayırtı ortada gidip gelmeden mecmu aynı gönen değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değnöbetimi purolarına pert verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu olası başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen değerlerinden bahsettiğimize için bu gönen değerleri neyi değnöbettirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan düzenınan aroma artar, kötü azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça kötü artar, bağırsakimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde var olmak istiyorsanız buna dem ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en yeğin porte bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah madde ortalama 6 kamer içinde nöbetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen tesviye üzerine kurulu bu tertibat sıcaklıktan özgür olmadığı bağırsakin sınırlı bir dem içinde sıcaklarda gönen enseışı yada soğuklarda humidor zarfında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu stil bir nemlendirici kullanıyorsanız olası başüstüneğunca zait hararet değnöbetimi olmayan ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 gönen değeri temin etmek bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu porte iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek kucakı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz erdemli gönen olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dem özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in mütemadi ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çdüzenışmakta ve maksut gönen değeri gelmesi iile müşterek yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en yeğin şık olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem gönen iktibas hem gönen tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. şeb gündüz yada zaman geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde erdemli gönen değerlerinde çift taraflı çdüzenışarak çakılı bir gönen değeri sağlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tam puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.