Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında duman kesimçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak ciddi, esnek ve yumuşak bir bünyeda olmalı, uz bir aromaya ve organize yanmayı sağlayacak yönıcı özelliğe malik olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile de Latince “pürus” (saf duru yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 seneındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok mürtefi miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en elleme purolar olarak nitelendirilseler de biröte spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en dikkat etmesi gerekilen şey dosdoğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer dosdoğru bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız tat yada dilsiz maatteessüf mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. cemi muhafaza ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve bağırsakime amade avlamak bağırsakindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman mefkûre rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro rutubet değerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri ortada bağırsakilen bir puro mefkûre rutubet değerlerinde bağırsakiliyor akseptans edilebilir. Kimine için %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede aslında bu rutubet değerleri de kimisine için oldukça akla yatkın ve bağırsakilebilir en birinci sınıf değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet değerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken diğer bir şahsiyet bu rutubet değerinin puroya günah edilen bir ayar olduğunu ve asla bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk rutubet üstelikı ortada gidip gelmeden mecmu aynı rutubet değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değkonuimi purolarına ziyan verebilir. Hakeza bir değiş yapacaksanız bunu kabil başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki rutubet değerlerinden bahsettiğimize için bu rutubet değerleri neyi değkonutirmektedir sanarak soracak olursanız kısaca göstermek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, esrar azalır ve bağırsakimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça esrar artar, bağırsakimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna zaman ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size kimesne en elleme ayar bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah özdek ortalama 6 kamer içerisinde konulevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 rutubet tesviye üzerine müesses bu sistem sıcaklıktan özgür olmadığı bağırsakin muayyen bir zaman içerisinde sıcaklarda rutubet arkaışı yada soğuklarda humidor ortamında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu biçim bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil başüstüneğunca okkalı hararet değkonuimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 rutubet kıymeti çıkarmak bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu ayar iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek dünyaı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz mürtefi rutubet olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o zaman diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in kadimî ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile bile yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en elleme tutum olarak mukabilmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem rutubet alıntı hem rutubet tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Geceleyin gündüz yada sezon intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde mürtefi rutubet değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak mıhlı bir rutubet kıymeti sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cemi puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.